Eppulaiset tarvitsevat vielä parisen kuukautta kypsymisaikaa. Raaskisiko ottaa yhden pois oikealla olevasta kolmen omenan kimpusta? |
Raakileharvennus
Paljon ei ole aina paras, sillä jos omenia on oikein paljon, jäävät omenat pieniksi eikä puilla riitä voimaa tehdä kukka-aiheita seuraavalle vuodelle. Tähän on apuna ns. raakileharvennus: jos samassa kukkakannuksessa on enemmän kuin kaksi hedelmää, kannattaa muut karsia pois. Silloin tietenkin kannattaa valita poistettavaksi huonoimmat, pienimmät hedelmät tai jos on rupilaikkuja. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa oikealla on kolme oikein hyvän näköistä omenaa samassa kimpussa, niistä pitäisi yksi nypätä pois. Vaan raaskiiko sitä tehdä?
Omenapuut tekevät myös omenien itseharvennusta, erityisesti kuivina kesinä. Tällöin osa omenista putoaa puusta jo raakilevaiheessa.
Vettä pitää saada
Kuten on tullut todettua, kesän säät ovat olleet hyvin vaihtelevia. Poikkeuksellisen viileät viikot juhannuksen molemmin puolin eivät enää juuri haitanneet omenaa, pölytys oli tapahtunut jo ennen niitä, se mikä oli tapahtunut.
Nyt onkin päällä helleaalto. Lämmin ja aurinkoinen sää on yleensä hyvä kaikkien puutarhatuotteiden kypsymiselle, mutta sitten tuleekin vedestä tärkein kasvutekijä! Nyt toivotaan sopivasti sateita, lomalaisten kannalta yösateita. Jos on mahdollista, voi omenapuillekin antaa vettä. Iso puu tarvitsee vettä paljon, jotta kastelulla on merkitystä. Toki useimpina vuosina luonto hoitaa kastelun. Puiden juuret ovat maassa laajalla alueella, kosteus säilyy siellä pitkään.
Tippukasteluletku toiminnassa omenatarhassa. Onkohan kuivuus jo ehtinyt aiheuttaa yhden omenanraakileen putoamisen? |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti