torstai 22. toukokuuta 2014

Tästä alkaa Omenavuosi!

Aloitan tämän blogin kirjoittamisen omenoiden kehityksen ja omenasadon kypsymisen seuraamista varten. Taka-ajatuksena minulla on lisätä kotipuutarhojen omenapuiden arvostusta ja omenasadon hyödyntämistä, sitten kun sen aika tulee. Nyt kirjoitan tätä alkukesän ilta-auringossa omenapuiden ympäröimänä.


Omenapuut nauttivat ilta-auringosta yhdessä tarhurin kanssa.
Harrastajaviljelijä
Perustimme kymmenisen vuotta sitten noin puolen hehtaarin omenatarhan, kääpiöivärunkoisia omppupuita on 450 kpl. Onhan se isohko kotipuutarha, mutta surkean pieni ollakseen ammattimainen. Siis hullu harrastus! Leipä on hankittava oikeista töistä...

Mistä moinen idea? Kannoin kassikaupalla ulkomaisia omenia perheelle. Pihassa oli muutama ikivanha omenapuu, joiden hedelmät olivat kyllä ihan maukkaita, mutta eivät varastossa säilyvää lajiketta. Kun kerran on olemassa kotimaisia talviomenalajikkeita, jotka säilyvät hyvinä jopa kevättalveen, miksi niitä ei ole markkinoilla?

Siispä piti laittaa oma tuotanto käyntiin. Luulenpa että tulen kertaamaan omenatarhan perustamisvaiheita joskus myöhemmin, sillä nyt alkaa omenatarhassa tapahtua, on siis paljon ajankohtaisempaa asiaa.

Tapahtunut tähän mennessä
1. Omenapuut on leikattu. Hedelmäpuiden leikkausaika on silloin, kun puut ovat lepotilassa. Oudon lumettomana talvena pystyin aloittamaan jo joululomalla, pääosan kanssa meni maalis-huhtikuulle. Harvensin puiden latvuksesta pääasiassa viime kesän versoja, jotka sojottivat suoraan ylöspäin tai latvuksen sisään. Tavoite on pitää oksisto avoimena.


Omenapuut leikkauksen jälkeen (huhtikuussa).
2. Viimevuotiset maahan karisseet omenapuiden lehdet on haravoitu ja viety pois. Pitää tykätä haravoimisesta että viitsii tehdä tämän. Tarhasta tulee mukavan siisti, mutta varsinainen tarkoitus lehtien poistamiselle on kuitenkin omenaruven torjunta. Omenarupi on sienitauti, joka elää hedelmien lisäksi myös lehdissä. Niissä se talvehtii ja pölläyttää itiönsä seuraavana kesänä taas kiertoon. Kun emme halua tehdä rupiruiskutusta, hävitämme lehdet. (Muitakin tapoja on).


Ostokimalainen kömpii pesästä.

3. Hankittu pölytyksen varmistus. Soittelin muutamalle lähiseudun mehiläishoitajalle ja kyselin pölytyspalvelua, eli että he olisivat tuoneet 1-2 mehiläispesää tänne meille. Eivät olleet halukkaita, jokaisella oli syynsä kieltäytyä vaivannäöstä. Sitten soitin puutarhaliikkeeseen ja tilasin kimalaisia. Ne tulivat eilen ja ovat tämän päivän aamuisen sateen jälkeen tutustuneet uuteen ympäristöönsä.


Tapahtuu seuraavaksi
Ensimmäiset omenankukat ovat jo avautumassa. On mahtavaa seurata kun hennon vaaleanpunaisista nupusta tulee herttaisia valkeita kukkia. Kukissa pitäisi sitten olla kova pörinä, siitepölyä kulkeutua kukalta toiselle, myös puulta toiselle. Muuten ei saada satoa syksyllä.


Omenan kukinta on alkamassa (viikolla 21 vuonna 2014).
Nyt toivon hyvää pörräyssäätä, joka ei ole
- tuulinen, jolloin pölyttäjähyönteiset eivät lennä.
- kylmä, sama seuraus kuin edellä.
- sateinen, jolloin pahimmillaan kukat varisevat rankan sateen mukana.
- kuuma ja kuiva, jolloin kukinta menee nopeasti ohi.

Säähän emme voi vaikuttaa. Kaikki on muuten valmista, palkattu pölyttäjätyöväki ahkeroikoon. Omenanviljelijän seuraava kiireinen työjakso tulee syksyllä. 

Tulkoon tästä hyvä omenavuosi!

1 kommentti: