sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Milloin omena on käyttökelvoton?

Tämä on taas yksi erikoinen ja omanlaatuinen omenasyksy. Monilla viime vuonna hyvän sadon saaneilla puut lepäävät, mutta toisilla taas omenia on puissa vaikka kuinka ja paljon. MUTTA sieltäkin kuuluu valitusta omenien huonosta laadusta ja siitä, että omenat putoavat puista ennen aikojaan, raakoina.

Omenien karisemiseen syynä voi olla 
1. kuivuus - kesä on ollut sateinen, mutta sadetta ei kuitenkaan ole tullut tasaisesti joka kolkkaan, joten tämäkin voi olla syynä.
2. omenien suuri määrä - puut pudottavat osan omenista, kun eivät jaksa kaikkia kypsyttää.
3. omenien vioitus - toukkien reittiämät omenat eivät jaksa kasvaa, vaan putoavat pois. Tämä selitys on omaa tulkintaa... en oikeasti tiedä miten suuri merkitys toukilla on karisemiseen, sattuuko vain nämä oireet esiintymään samana vuonna?

Ristiriitaista tietoa toukkien aiheuttamasta vahingosta
HML:n (Hedelmän ja marjanviljelijäin liitto) tiedotteessa, joka julkaistiin elokuussa useissa lehdissä, neuvottiin yksiviivaisesti hävittämään toukkien pilaamat omenat. Onneksi Etelä-Karjalan Martoista asiaa oikaistiin Etelä-Saimaan artikkelissa tällä viikolla, siinä todettiin että rupisesta omenasta voi tehdä vaikka mehua! Laitoinkin HML:n sivuille viestin, että toukkaisten omenien saama tuomio on liian ankara ja haitallinenkin mehuasemien kannalta.

Millaisia omenia voi käyttää? 
Tätä on kyselty minultakin. Miten erottaa kolhun tai 'mustelman' pilaantumisesta? Yritänpä tässä avata asiaa. Tutkin oman puutarhan omenissa näkyviä vioituksia kuitenkaan menemättä tarkempaan toukkien lajimääritykseen, johon en edes pysty.


Tämä Vuokko on pudonnut ja saanut pitkänmallisen 'mustelman'. (omenassa näkyy myös pari rupipistettä). 

Mustelmasta ei ole mitään estettä käytölle syönti- tai mehuomenana. 

Solukko on kuitenkin hieman ruhjoutunut, mikä vaikuttaa varastointisäilyvyyteen. Vioittuman kautta alkaa pilaantuminen nopeammin kuin vaurioitumattomalla omenalla.Toisessa Vuokossa näkyy, kuinka mustelma on alkanut tummua eli ruhjeesta on alkamassa pilaantuminen.Kovin pitkälle pilaantuminen ei ole vielä edennyt tällä omenalla. 

Tämän omenan voi hyvin käyttää - pilaantuneen kohdan voi leikata pois jos epäilyttää.
Tällä Vuokolla pilaantuminen on alkanut omenaruven tekemästä pienestä halkeamasta. 

Vaikka näyttää, että ruskeaa on vain pieni osa omenasta, en suosittele käyttämään.

Koko laajuus näkyy alla olevasta halkaisukuvasta.

Älä käytä omenaa, jossa on 'pahan näköistä' ruskeaa! Tällaista omenaa ei oteta mehuomenien joukkoon.
Omenarupi pelkästään on vain kuoressa. Tällä Vuokolla on paljon rupipilkkuja, mutta kuten halkaisukuvasta näkyy, rupi ei mene omenassa pintaa syvemmälle!


Pinnassa oleva rupi ei haittaa!


Muumiotauti on omenan itiötauti, joka alkaa vioittuneesta kohdasta. 

Muumiotautista omenaa ei varmasti kenenkään tulisi mieleenkään syödä! Ei siis myöskään mehustukseen.Ja sitten paljon puhuttaneisiin pihlajanmarjakoin toukkiin. Tällä vielä raa'alla Eppulaisella on useita jo umpeen menneitä toukanreikiä. Alemmassa kuvassa näet tämän omenan sisälle!

Näyttä siltä, että omena on jo mennyt parempiin suihin... 

Syönti- tai piirakkaomenana en tätä käyttäisi, mutta mehustuksessa toukkakäytävät eivät haittaa. Tällä Vuokolla on monta vaivaa: omenaruven aiheuttama halkeama sekä toukanreikiä. 
Alemmassa halkaisukuvassa näkymä ei kuitenkaan ole kovin toivoton.
Voi käyttää!!


Maahan pudonneitakin omenoita 
voi käyttää, kunhan ne ovat muutoin käyttökelpoisia. Jos aiot kerätä pudokkaita vaikkapa mehuasemalle vietäväksi, kerää omenat päivittäin suojaan varastoon. Omenat säilyvät hyvin jonkin aikaa ulkolämpötilassa, mielellään varjossa ja suojattuna haittaeläimiltä (linnut, jyrsijät). 
Tämä Eppulainen on raakanakin maistunut jyrsijälle omenatarhassa. 

Älä käytä lintujen nokkimia tai jyrsijöiden pureksimia omenoita!

Hyvä nyrkkisääntö on, että mehustukseen voit tuoda sellaisia omenia, joita voit ajatella syöväsi. 

Toukkien kohdalla kannattaa seulaa vähän harventaa, eli omenista voi tehdä mehua vaikka sisällä olisi toukkakäytäviä. 

Irrota ja siivoa omenista oksat ja lehdet - ethän söisi myöskään niitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti